חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו התקבל ב-17 במרס 1992 - י"ב באדר ב' התשנ"ב, על-ידי הכנסת השתים-עשרה.. החוק מכריז על כך שזכויות היסוד של האדם בישראל מושתתות על ההכרה בערך האדם, בקדושת חייו ובהיותו בן-חורין. מטרת החוק "להגן על כבוד האדם וחרותו, כדי לעגן בחוק-יסוד את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית." החוק מגדיר את חירותו של האדם בישראל לצאת את הארץ ולהיכנס אליה, פרטיות וצנעת הפרט, הימנעות מחיפוש ברשות היחיד שלו, על גופו, בגופו או בכליו, והימנעות מפגיעה בסוד שיחו, בכתביו וברשומותיו. פגיעה בכבודו או בחירותו של אדם מותרת רק על בסיס חוק. בחוק כלולה הוראה בדבר יציבותו והבטחתו מפני שינויים באמצעות תקנות לשעת-חירום, חוץ מאשר במקרים חריגים.
פרק הנגישות בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מחולל מהפכה בתחום שילובם של אנשים עם מוגבלות בחברה. החוק מחייב הנגשה של מקומות המיועדים לשימוש הציבור הרחב והפיכתם לזמינים לכל, על ידי סילוק מכשולים פיזיים הקיימים כיום ומקשים על ההשתלבות של אנשים עם מוגבלות בחברה. בנוסף להנגשה פיזית לאנשים עם מוגבלות החוק מחייב הפיכת המקום לנגיש מבחינת התמצאות בסביבה ותקשורת ע"י קביעת עזרים באמצעותם יוכלו גם אנשים עם ליקויים כגון ליקויי ראיה או שמיעה ואנשים עם מוגבלות קוגניטיבית או נפשית, להתמצא ולהתנהל בחיי היום יום במקומות ציבוריים.
התיקון לחוק מאריך ב-3 שנים את המועדים בהם חייבים גופיים פרטיים ורשויות מקומיות להשלים את ביצוע הנגישות בבניינים קיימים. מטרת התיקון לאפשר היערכות וביצוע דרישות הנגישות המחוייבות על פי התקנות, לאחר שהתקנתן על ידי משרדי הממשלה לא הסתיימה במועד שנקבע על פי החוק.
התיקון לחוק מאריך בשנתיים לגופים פרטיים את התקופה לגביה ניתן לקבוע בתקנות החלה הדרגתית של חובות נגישות השירות.
לפי תיקון זה החובה לבצע נגישות שירות תחול במלואה על גופים פרטיים מיום 1 בנובמבר 2017.
התיקון לחוק דוחה את המועד האחרון להשלמת ביצוע התאמות הנגישות של מבני ציבור קיימים ברשויות ציבוריות עד ה-1 לנובמבר 2021.
התיקון הוא חלק מחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2019, התשע"ח - 2018, ספר החוקים 2713 מתאריך 22.3.2018 פרק ז' הוראות שונות: סעיף 36 עמ' 535-537.
מטרת חוק זה לקדם את השיקום והשילוב בקהילה של אנשים עם מוגבלות נפשית כדי לאפשר להם להשיג דרגה מרבית של עצמאות תפקודית ואיכות חיים, תוך שמירה על כבודם ברוח חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו.
התקנות אושרו בכנסת ה-18. שר המשפטים פרופ' יעקב נאמן חתם על התקנות ב-18 לפברואר 2013.
התקנות פורסמו ברשומות בקובץ התקנות 7240 בתאריך 25 לאפריל 2013 ונכנסו לתוקף 6 חודשים מיום פרסומן. הקישור לתקנות אלה באתר נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות וכולל את כל התיקונים עד לתאריך המצוין בו.
ב - 4 לפברואר 2009 אושר תיקון מס' 5 לתקנות אלה (חלק ח1)המתייחסות לנגישות בבניינים ציבוריים חדשים על ידי ועדת העבודה הרווחה והבריאות. התיקון אושר ונחתם על ידי שר הפנים. התקנות נכנסו לתוקף ב - 1 לאוגוסט 2009.
ב - 1 לפברואר 2010 אושר תיקון מס' 2 המתייחס לנגישות בנייני מגורים חדשים. תקנות אלה פורסמו ברשומות ב - 7 למרץ 2010 ונכנסו לתוקף ב - 7 לספטמבר 2010 (180 יום לאחר פרסומן)
תיקון לתקנות תכנון והבניה (בקשה להיתר תנאיו ואגרות) התש"ל-1970 בנושאים הנוגעים לנגישות, כולל התקנת תאי שירותים נגישים, מקלחות ומלתחות נגישות בבניין קיים.
מעבידים של אנשים עם מוגבלות או שמתעתדים להעסיק אנשים עם מוגבלות זכאים לפנות בבקשה להשתתפות המדינה במימון התאמות לאנשים עם מוגבלות במקום העבודה. משרד התעשייה המסחר והתעסוקה החל להפעיל תקנות אלה החל מיום 21 לאוקטובר 2007. למידע נוסף: עלון מידע למעסיק
התקנים נכתבים במכון התקנים הישראלי וניתן לרכוש אותם ממכון התקנים בטלפון מספר 03-6465191.
למידע נוסף ראו באתר של מכון התקנים: https://www.sii.org.il/111-he/SII.aspx
באתר של נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות פורסמו חלק מהתקנים הישראלים הקשורים לנגישות על פי הסכם עם מכון התקנים